Sposób przygotowania:
Ciasto z dżemem i cynamonemWykonanie ciasta:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i miksować na puszystą masę. Następnie wlać olej i mleko, dodać dżem i chwilę to wszystko miksować.
Na koniec do tych mokrych składników wsypać sypkie składniki i dokładnie zmiksować.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto należy przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie:
Ciasto piec około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Następnie sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Patyczek powinien być suchy, Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
Podanie:
Gotowe ciasto pokroić w plastry i podawać. Smacznego. Jak ktoś chce to ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Rady:
Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)