Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z dżemem i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Polecam upiec :)

Ciasto z dżemem i cynamonem

Składniki:

Ciasto z dżemem i cynamonem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem i cynamonem

Wykonanie ciasta:

Ciasto z dżemem i cynamonem
Tak należy wykonać ciasto miksując składniki.

Jajka wbić do miski, wsypać cukier i miksować na puszystą masę. Następnie wlać olej i mleko, dodać dżem i chwilę to wszystko miksować.

Na koniec do tych mokrych składników wsypać sypkie składniki i dokładnie zmiksować.

Do pieczenia:

Ciasto z dżemem i cynamonem
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem.

Tak wykonane ciasto należy przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Pieczenie:

Ciasto z dżemem i cynamonem
Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

Ciasto piec około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Następnie sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Patyczek powinien być suchy, Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

Podanie:

Gotowe ciasto pokroić w plastry i podawać. Smacznego. Jak ktoś chce to ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Rady:
Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto babka