SUPERPRZEPIS

Pikantny piernik z suszoną śliwką

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pikantny piernik z suszoną śliwką

Piernikowe ciasto z domową mieszanką przypraw o pikantnym smaku przełożone powidłami z suszoną śliwką.

Składniki:

Pikantny piernik z suszoną śliwką

Ciasto piernikowe

 

Nadzienie

Dodatkowo

  • 200 g mlecznej czekolady
  • Dekoracje

Sposób przygotowania:

Pikantny piernik z suszoną śliwką

Przyprawa

Pikantny piernik z suszoną śliwką
W moździerzu tluczemy na miazgę przyprawy

W moździerzu tłuczemy na miazgę przyprawy i mieszamy z mielonymi przyprawami.

Ciasto piernikowe

Pikantny piernik z suszoną śliwką
Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło

W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę z dodatkiem miodu. Dodajemy przyprawy oraz gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Wszystko razem podgrzewamy. Studzimy i wyjmujemy anyż i cynamon.

ETAP 3:

Pikantny piernik z suszoną śliwką
Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i waniliowym

Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu z przestudzoną masą czekoladową.

Ciasto wlewamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni.

ETAP 4:

Pikantny piernik z suszoną śliwką
Składniki na nadzienie gotujemy na małym ogniu

Powidła śliwkowe wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy aż uzyskamy gęstą konsystencję. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy.

ETAP 5:

Pikantny piernik z suszoną śliwką
Przekrojone ciasto przekładamy nadzieniem śliwkowym

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy nadzieniem.

ETAP 6:

Pikantny piernik z suszoną śliwką
Polewamy czekoladą i dekorujemy

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy.