Sposób przygotowania:
Pikantny piernik z suszoną śliwkąPrzyprawa
W moździerzu tłuczemy na miazgę przyprawy i mieszamy z mielonymi przyprawami.
Ciasto piernikowe
W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę z dodatkiem miodu. Dodajemy przyprawy oraz gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Wszystko razem podgrzewamy. Studzimy i wyjmujemy anyż i cynamon.
ETAP 3:
Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu z przestudzoną masą czekoladową.
Ciasto wlewamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni.
ETAP 4:
Powidła śliwkowe wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy aż uzyskamy gęstą konsystencję. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy.
ETAP 5:
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy nadzieniem.
ETAP 6:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy.
cherry
madzik323
Dziękuję bardzo ale trzeba uważać z tym pieprzem bo wychodzi naprawdę pikantny.
zbysiowa