Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Pieczemy dwa biszkopty
1.Ubijamy białka, do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Gdy masa jest puszysta dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy w jednolite ciasto. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 st.
2. Drugi biszkopt robimy w ten sam sposób dodając 3 łyżeczki kakao
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
Wystudzone biszkopty rozcinamy na dwa blaty-każdy.
Ubijamy śmietanę, gdy śmietana jest gęsta wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, a następnie wystudzoną ale płynną żelatynę. Chwilkę ubijamy.
Pierwszy blat ciasta nasączmy-sok z cytryny i amaretto, wykładamy część ubitej śmietany. Rozprowadzamy po biszkopcie i układamy lekko dociskając kawałki owoców. Przykrywamy drugim blatem ciasta znów nasączamy i posypujemy wiórkami czekolady. Kolejny blat układamy i nasączamy i wykładamy śmietanę i następny blat. Całość tzn wierzch i boki smarujemy resztą śmietany. Rurkami obkładamy tort lekko dociskając, przewiązujemy wstążką i wstawiamy do schłodzenia
Gdy tort się schłodzi dekorujemy. Wierzch oblewamy czekoladą i zdobimy śmietaną i owocami.
1.Ubijamy białka, do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Gdy masa jest puszysta dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy w jednolite ciasto. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 st.
2. Drugi biszkopt robimy w ten sam sposób dodając 3 łyżeczki kakao
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
Wystudzone biszkopty rozcinamy na dwa blaty-każdy.
Ubijamy śmietanę, gdy śmietana jest gęsta wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, a następnie wystudzoną ale płynną żelatynę. Chwilkę ubijamy.
Pierwszy blat ciasta nasączmy-sok z cytryny i amaretto, wykładamy część ubitej śmietany. Rozprowadzamy po biszkopcie i układamy lekko dociskając kawałki owoców. Przykrywamy drugim blatem ciasta znów nasączamy i posypujemy wiórkami czekolady. Kolejny blat układamy i nasączamy i wykładamy śmietanę i następny blat. Całość tzn wierzch i boki smarujemy resztą śmietany. Rurkami obkładamy tort lekko dociskając, przewiązujemy wstążką i wstawiamy do schłodzenia
Gdy tort się schłodzi dekorujemy. Wierzch oblewamy czekoladą i zdobimy śmietaną i owocami.