Wiesia G

Wiesia G

Kucharz
[Przepisów: 6]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort na wyjątkową okazję to jest to co musi smakować i cieszyć oko. Lubię torty lekkie ale i smaczne. Najlepszy zrobiony samodzielnie.

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort urodzinowy

biszkopt 1

biszkopt 2

śmietana

  • 1,5 l śmietany 36%
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody i podgrzanej w mikrofali

dekoracja

  • Rurki waflowe z nadzieniem
  • czekolada mleczna 3 szt -do polewy i wiórków
  • owoce

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Pieczemy dwa biszkopty

1.Ubijamy białka, do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Gdy masa jest puszysta dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i delikatnie łączymy w jednolite ciasto. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180 st.

2. Drugi biszkopt robimy w ten sam sposób dodając 3 łyżeczki kakao

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Wystudzone biszkopty rozcinamy na dwa blaty-każdy.

Ubijamy śmietanę, gdy śmietana jest gęsta wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, a następnie wystudzoną ale płynną żelatynę. Chwilkę ubijamy.

Pierwszy blat ciasta nasączmy-sok z cytryny i amaretto, wykładamy część ubitej śmietany. Rozprowadzamy po biszkopcie i układamy lekko dociskając kawałki owoców. Przykrywamy drugim blatem ciasta znów nasączamy i posypujemy wiórkami czekolady. Kolejny blat układamy i nasączamy i wykładamy śmietanę i następny blat. Całość tzn wierzch i boki smarujemy resztą śmietany. Rurkami obkładamy tort lekko dociskając, przewiązujemy wstążką i wstawiamy do schłodzenia

Gdy tort się schłodzi dekorujemy. Wierzch oblewamy czekoladą i zdobimy śmietaną i owocami.
tort urodzinowy
lubię różne rodzaje biszkopta w tortach