Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczne ciasto z galaretką.

Ciasto z kremem i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z kremem i galaretką

 

  • Biszkopt ciemny;
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • nasączenie:
  • 1 szklanka wody przygotowanej
  • 4 łyżki cukru
  • dodatkowo
  • 2 galaretki wiśniowe
  • groszki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i galaretką
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić na pół.
Krem: Budyń rozrobić wedle przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć mikserem ,dodać cukier puder i miksować na puch.Dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu ciągle miksując.Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.
Nasączenie: Wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać.
Nasączyć biszkopt.Wyłożyć krem, rozsmarować i powciskać groszki czekoladowe..Przełożyć biszkoptem,przycisnąć i wstawić do lodówki.Rozrobić dwie galaretki.Gdy zaczną tężeć przelać na ciasto jedną galaretką.Obłożyć groszkami i wlać natępną galaretkę.Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto z kremem i galaretką
Biszkopt po upieczeniu ostudzić dokładnie i przekroić.
Ciasto z kremem i galaretką
Nasączony biszkopt rozsmarować kremem i powciskać groszki
Ciasto z kremem i galaretką
Po lekkim zastygnięciu w lodówce ciasto zalac galaretkami.