Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem i galaretką
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, przez około 30 minut.
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
KREM ŚMIETANKOWY
galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy, wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu.
Galaretkę wylać na wierzch ciasta, zastudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, przez około 30 minut.
Ciasto upieczone ostudzić, przekroić na połowę.
KREM ŚMIETANKOWY
galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i też odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce lekko stężałej galaretki, ciągle ubijając.
Gdy masa śmietankowa zacznie gęstnąć, większą połowę masy, wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Na kremie położyć drugą część ciasta, resztę kremu.
Galaretkę wylać na wierzch ciasta, zastudzić.