aga1

aga1

Kuchcik
[Przepisów: 3]

CIASTO z kremem o smaku chałwy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto bardzo smaczne i dobre a zarazem ładnie wygląda.

CIASTO  z kremem o smaku chałwy

Składniki:

CIASTO z kremem o smaku chałwy

 

  • Biszkopt: 6 JAJEK
  • 6 ŁYŻEK CUKRU
  • 8 ŁYŻEK MĄKI TORTOWEJ
  • 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • KREM:20DAG CHAŁWY
  • 20DAG MARGARYNY
  • 4-5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
  • 2 ŁYŻKI RODZYNEK I POSIEKANYCH ORZECHÓW
  • 25 ML ALKOHOLU
  • DO DEKORACJI: 1 TABLICZKA MLECZNEJ CZEKOLADY
  • CZEKOLADOWE LISTKI

 

 

Sposób przygotowania:

CIASTO z kremem o smaku chałwy
1. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ.NIE PRZERYWAJĄC UBIJANIA DODAĆ ŻÓŁTKA PO JEDNYM ( KOLEJNE DODAWĆ WÓWCZAS, GDY POPRZEDNIE DOKŁADNIE POŁĄCZY SIĘ Z MASĄ). 2. MĄKĘ WYMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA A NASTĘPNIE DODAWAĆ PO ŁYŻCE DO MASY. CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ. 3. DO PRZYGOTOWANEJ PROSTOKĄTNEJ FORMY ( POSMAROWANEJ I WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA) WLAĆ CIASTO. PIEC OKOŁO 30 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170C. 4. PRZYGOTOWAĆ KREM: MIĘKKĄ MARGARYNĘ UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ MASĘ , NIE PRZERYWAJĄC UCIERANIA DODAĆ POKRUSZONĄ CHAŁWĘ ( PO ŁYŻCE) , A NASTĘPNIE ALKOHOL, RODZYNKI I ORZECHY. 5. ZIMNY BISZKOPT PRZEKROIĆ WZDŁUŻ NA DWIE CZĘŚCI, PRZEŁOŻYĆ KREMEM, POSMAROWAĆ TAKŻE BOKI I WIESZCH CIASTA. UDEKOROWAĆ CZEKOLADĄ I EWENTUALNIE LISTKAMI Z BIAŁEJ CZEKOLADY.