Sposób przygotowania:
Ciasto z kruszonką
Drożdze ucieramy z łyżką cukru i łyzką ciepłego mleka. Do przesianej mąki do dołeczka wlewamy drożdze i czekamy aż się "wyruszają". Margarynę rozpuszczamy ,mleko podgrzewamy .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .
Do mąki dajemy jajka , cukier , mleko i wyrabiamy ciasto .Na końcu wlewamy ostudzoną ale ciepłą margarynę i dokładnie wygniatamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ciasto ciężkie rośnie wolniej a więc dłużej. Po wyrośnięciu nakładamy równomiernie na blachę, smarujemy powidłami i posypujemy kruszonką.
Kruszonkę wykonujemy w ten sposób , że masło zagniatamy z cukrem i mąką i amoniakiem tak ,żeby rozkruszało się w palcach .
luna
Mandaryna