Sposób przygotowania:
Ciasto z lekką pianką
Na początku w misce pszenną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka oraz miękką margarynę i zagnieść dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno rozłożyć większą część ciasta.Ciasto posmarować dżemem śliwkowym.Na dżem położyć starkowane ciemne ciasto.
Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubitą pianę wyłożyć na starkowane ciemne ciasto. Na pianę wyłożyć ostatni kawałek jasnego ciasta także starkowanego na tarce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40 minut.Smacznego.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno rozłożyć większą część ciasta.Ciasto posmarować dżemem śliwkowym.Na dżem położyć starkowane ciemne ciasto.
Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubitą pianę wyłożyć na starkowane ciemne ciasto. Na pianę wyłożyć ostatni kawałek jasnego ciasta także starkowanego na tarce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40 minut.Smacznego.