Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z mąki kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto troszkę w innej odsłonie

Ciasto z mąki kukurydzianej

Składniki:

Ciasto z mąki kukurydzianej

 

  • 3 szkl mąka kukurydziana,
  • 1/2 kg ziemniaki,
  • 2 szt jajka,
  • 2 szkl mleko,
  • 25 dag cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 szt polewa czekoladowa gotowa,
  • tłuszcz do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z mąki kukurydzianej
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić przecisnąć przez praskę, wystudzić. Mleko zagotować, wsypać mąkę i gotować kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudzić. Zimne ziemniaki utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodając jajka, proszek do pieczenia i gotowaną mąkę. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.