alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest tak ciekawe, że można podawać zamiast tortu

Ciasto z makiem

Składniki:

Ciasto z makiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Wsypać mak do wrzącej wody i pozostawić na noc, a pozostałe bakalie przelać ciepłą wodą i pozostawić do wyschnięcia. Następnie mak zmielić, po czym zmielić go jeszcze raz z cukrem. Wsypać bakalie z bułka tartą. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Do masy najpierw wlać żółtka, wymieszać, po czym ostrożnie połączyć z pianą z białek. Masę wlać do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temp. 220 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu posmarować dowolną polewą.