Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjne ciasto z makiem, wilgotne i aromatyczne.

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • mus
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Pozostałe składniki
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, miód, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 25/25 cm. Gotową masę serową wymieszać ze skórką pomarańczową i połową orzechów, wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut. Mus Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie razem z syropem zmiksować, połączyć z galaretką, przestudzić. Lekko krzepnący mus wyłożyć na zimne, upieczone ciasto z makiem, odłożyć do lodówki. Pozostałe posiekane orzechy delikatnie zrumienić na suchej patelni, ostudzić, posypać ciasto.
Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
Z mąki i mpozostałych składników zagnieść ciasto
Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć do formy
Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
Gotową masę makową wymieszać z orzechami i skórką pomarańczową
Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
Tężejący mus brzoskwiniowy wyłożyć na zimne ciasto i posypać orzechami

Tagi:

ciasto