SUPERPRZEPIS

Ciasto z makiem

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ciasto z makiem

Ciasto z makiem nie tylko na święta

Składniki:

Ciasto z makiem

 

  • ciasto:

 

  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 2 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • margaryna 3/4 kostki
  • śmietana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • ponadto:

 

  • galaretka czerwona 2 opakowania
  • masa makowa 2 puszki
  • rodzynki namoczone 1 szklanka
  • orzechy posiekane 3/4 szklanki
  • miód 3 łyżki
  • mandarynki 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Z podanych składników na ciasto zarobiłam kruche ciasto i schłodziłam ok 30 minut w lodówce. Natomiast galaretki rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu i odstawiłam do stężenia. W małym garnuszku rozgrzałam miód i dodałam orzechy. Wszystko chwilę ogrzewałam do rozpuszczenia miodu. Następnie przestudziłam i dodałam do maku razem z namoczonymi rodzynkami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ciastem wylepiłam posmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto wyłożyłam mak. Ciasto piec ok 45 minut. Mandarynki obrałam i podzieliłam na części. Następnie ułożyłam je na wystudzonym cieście. Całość zalałam galaretką.