Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z makiem z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mak z jabłkami jest smaczny i wilgotny

Ciasto z makiem z jabłkami

Składniki:

Ciasto z makiem z jabłkami

 

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 kg maku
  • 1/2 kg jabłek
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 dag rodzynek
  • 2-3 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • 1 opakowanie białego lukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem z jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce. Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat. Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.