Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem z jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki. Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce. Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat. Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.