monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto z malinami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z letnimi owocami zatopionymi w galaretce ,na puszystym biszkopcie z masą budyniową .Proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto z malinami i truskawkami

Składniki:

Ciasto z malinami i truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • 250g margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • 0,5kg truskawek
  • 0,5 kg malin
  • 3 galaretki truskawkowe lub malinowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami i truskawkami
Biszkopt: Ubić pianę z białek ,dalej ubijając dodawać stopniowo ,cukier,cukier waniliowy i po jednym żółtku,a na końcu lekko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w 180 C przez 30 min. Masa: W pół szklanki mleka roztrzepać budynie .Resztę mleka zagotować z cukrem ( jeśli budynie były bez cukru) ,wlać roztrzepany budyń i ugotować . Miękką margarynę utrzeć mikserem,dodając po trochu przestudzony budyń . Gotową masę przełożyć na wystudzony biszkopt. Truskawki i maliny rozgnieść widelcem ,przełożyć do rondelka i podgrzać ,rozpuścić w nich galaretki i odstawić do lodówki .Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę budyniową i odstawić do lodówki by zastygło.