madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z masą jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne.

Ciasto z masą jabłkową

Składniki:

Ciasto z masą jabłkową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 1/2 szkl wody,
  • 3/4 szkl kaszy mannej,
  • 1 łyżka masła,
  • masa śmietanowa:
  • 1/2 l kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/4 szkl wody,
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą jabłkową
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. ,Żółtk ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Następnie z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop.
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklance wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Do ugotowanego syropu dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę i łyżkę masła i smażymy, aż kasza się rozgotuje. Garnek zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i całość schładzamy w lodówce.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (około 1/4 szklanki). Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie masę śmietanową wykładamy na masę jabłkową. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, całość schładzamy w lodówce.