kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciasto z masą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z masą migdałową posypane migdałami

Ciasto z masą migdałową

Składniki:

Ciasto z masą migdałową

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko

 

  • Masa:
  • 10 dag migdałów w słupkach
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 5 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą migdałową
Wymieszać mąkę z cukrami. Posiekać masło, dodać, wlać żółtko, całość zmiksować. Powinno powstać gładkie ciasto, którym wyłożyć podłużną blaszkę. Zagotować masło z cukrem i śmietaną. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wsypać płatki i słupki migdałowe. Wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez 25 minut. Lekko ostudzić. Pokroić na kwadraty. Pozostawić do ostygnięcia.

Tagi:

ciasto