misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 611]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto z masą mleczną i orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne biszkoptowe ciasto z masą z mleka w proszku. Dodatek chrupkich orzechów doskonale współgra z delikatnym kremem.

Ciasto z masą mleczną i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą mleczną i orzechami

 

  • Biszkopt:

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa mleczna:

 

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 140 g cukru
  • 40 g cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 2 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane)

 

  • Polewa:

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą mleczną i orzechami
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy. Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.

Masa mleczna:

Mleko 3,2% wlewamy do garna z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym wyłączamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Powoli dodajemy do niego zimy syrop z mleka i cukru, kilka kropli aromatu śmietankowego. Gdy składniki się połączą stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Gotową masę przekładamy na jeden biszkoptowy blat.

Posypujemy go po wierzchu połową grubo posiekanych orzechów laskowych i przykrywamy drugim blatem.

Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

Polewa:

Czekolady łamiemy na kawałki. Przekładamy je do garnuszka i zalewamy mlekiem. Na wolnym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto.

Jeszcze ciepłą polewę posypujemy pozostałymi orzechami laskowymi.

Niestety nie mam ciasta w przekroju ponieważ było robione do przedszkola i jego krojenie było wykluczone. 
Ciasto z masą mleczną i orzechami
Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w temp 180 st przez około 25-30 minut
Ciasto z masą mleczną i orzechami
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty
Ciasto z masą mleczną i orzechami
Z syropu z mleka i cukrów oraz masła, aromatu i mleka w proszku przygotowujemy masę
Ciasto z masą mleczną i orzechami
Gotową masę nakładamy na jeden blat posypujemy orzechami laskowymi i przykrywamy drugim blatem