kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

ciasto z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechy najlepiej włoskie

ciasto z masą orzechową

Składniki:

ciasto z masą orzechową

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • jajka
  • żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 2 łyżki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

ciasto z masą orzechową
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać wyjętą z lodówki margarynę , posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto włożyć na noc do lodówki.Masa orzechowa: Wszystkie produkty włożyć do garnka, zagotować. Kiedy masa będzie miała złoty kolor, zestawić z ognia i ostudzić. Tortownicę posmarować margaryną i wylepić ciastem. Nałożyć masę orzechową. Piec na zloty kolor ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Tagi:

jajko jajka