reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto z masą orzechową i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto znam od wielu lat. Kiedyś nie było w domu imprezy bez niego i właściwie było ciastem flagowym mojej Mamy.

Ciasto z masą orzechową i galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z masą orzechową i galaretką

 

  • Ciasto

 

 

 

  • 120 g cukru

 

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

  • Masa orzechowa

 

 

 

  • 1/2 szklanki gorącego mleka

 

  • 150 g cukru pudru

 

  • 3-4 łyżki syropu herbacianego

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 2 galaretki cytrynowe

 

 

  • syrop herbaciany do zakropki

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą orzechową i galaretką

ciasto

Ciasto z masą orzechową i galaretką
Ciasto przygotowujemy tak samo jak biszkopt.

Oddzielamy białka od żółtek,,

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka.

Dalej już działamy ręcznie- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.

pieczenie

Ciasto z masą orzechową i galaretką
ciasto po upieczeniu troche siada- tak jest zawsze i nie ma co sie martwić

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto

Pieczemy w piekarniku nagrzanym (góra/dół) do 175 st przez 25-30 minut do suchego patyczka.

Upieczone studzimy, ponczujemy.

masa

Ciasto z masą orzechową i galaretką
orzechy przekładamy do miseczki i zaparzamy gorącym mlekiem

Masa orzechowa

Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem- mieszamy aż powstanie papka i odkładamy do ostudzenia.

Masło spulchniamy, następnie dodajemy cukier- ucieramy dokładnie.

Na końcu dodajemy po łyżce orzechów i syrop herbaciany ( alkohol) i ponownie ucieramy.

Masę wykładamy na wystudzony biszkopt.

wykończenie ciasta

Ciasto z masą orzechową i galaretką
mozemy użyć 1,5 puszki brzoskwiń bo porcje wychodzą dosć duze

Brzoskwinie odcedzamy na durszlaku.\Układamy w trzech rzędach na masie

Galaretkę rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia i gdy zaczyna sie ścinać wylewamy na ciasto.


Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.