iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z masą rabarbarową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z lekko kwaśną masą.

Ciasto z masą rabarbarową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z masą rabarbarową

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 3\4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa rabarbarowa:
  • 1.5 kg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 dżem (250 g)o smaku pomarańczowym
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą rabarbarową
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i ubić na sztywną bezę. Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180st do 35 min. Masa rabarbarowa: Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrem, odstawić do puszczenia soku, a kiedy puści sok dodać 1 szczyptę soli i na małym palniku rozgotować do gorącego i rozgotowanego rabarbaru dodać żelatynę namoczoną w 1\2 szklanki wody i mieszać do rozpuszczenia żelatyny w między czasie dodać suchą galaretkę i jak wszystko się rozpuści wymieszać z dżemem, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z zimną masą rabarbarową, odstawić do lodówki, aby nam troszkę zgęstniała. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić i przełożyć gęstniejącą masą rabarbarową, wierzch udekorować ubitą resztą śmietany ubitej z cukrem pudrem, dowolnie udekorować i schłodzić.
Ciasto z masą rabarbarową
Rabarbar pokroić i razem z cukrem rozgotować
Ciasto z masą rabarbarową
Upieczone, zmne ciasto przełożyć masą
Ciasto z masą rabarbarową
Wierzch ciasta posmarować śmietaną i dowolnie udekorować