aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z mleczną pianą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wyśmienite ciasto z różnymi smakami mas, a na wierzchu mleczna, bardzo słodka masa polecam na upały!

Ciasto z mleczną pianą

Składniki:

Ciasto z mleczną pianą

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 6 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag kokosu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 batonik
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna
  • Mleczna piana:
  • 53 dag mleka skondensowanego słodzonego
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka różowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleczną pianą
Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczana na sztywną pianę. Dodajemy mąkę pszenną, proszek od pieczenia, ocet i kokos. Mieszamy i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

Masa: Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i żółtka.

Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy do smaku alkohol.

Masę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy rozpuszczony w niedużej ilości mleka batonik.

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. Studzimy i przekrawamy na pół.

Mleczna piana: Mleko miksujemy chwilę i mieszamy z tężejącą galaretką rozpuszczona we wrzątku. Przełożenie: Biszkopt kakaowy- masa jasna- biszkopt kokosowy- masa ciemna- biszkopt kakaowy- lekko masy ciemnej- mleczna piana.

Tagi:

biszkopt