madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z mleczną pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto pracochłonne, ale bardzo smaczne.

Ciasto z mleczną pianką

Składniki:

Ciasto z mleczną pianką

 

  • Ciasto I
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto II
  • 6 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 3/4 paczki rodzynek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 czerwone galaretki
  • 60 dag mlecznej pianki waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleczną pianką
Przygotowanie ciasta I: z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
Przygotowanie ciasta II: ubijamy pianę z białek. Ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę, orzechy, rodzynki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy dobrze rozmieszaną masę i gotujemy budyń. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Przełożenie ciasta: ciasto I-połowa masy-układamy waniliowe mleczna pianka-następnie wylewamy tężejącą galaretkę-wykładamy drugą część masy-ciasto II.
Wierzch polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.