Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto z mleczną pianką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto nie jest pracochłonne a jest pyszne i szybko znika z talerzy

Ciasto z mleczną pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z mleczną pianką

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Oraz:
  • 1 paczka śmietankowego mlecznej pianki
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleczną pianką
Biszkopt czekoladowy:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).



Masa:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozmieszać żółtka , mąkę ziemniaczaną ,pszenną i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie stygł rozpuścić galaretkę w 1 szklance wrzącej wody i dolać dwie i pół szklanki zimnej wody - wymieszać.Następnie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać zimny budyń.



Przełożenie:

Na jeden biszkopt wyłożyć 1/2 część masy następnie pookładać mleczna pianka w co drugim rzędzie , miedzy mleczna pianka wylać tężejącą galaretkę na to pozostałą część masy i biszkopt wierzch polać polewą
Ciasto z mleczną pianką
Z podanych składników upiec dwa biszkopty
Ciasto z mleczną pianką
Miękką margarynę utrzeć na puch i doda zimny budyń
Ciasto z mleczną pianką
Na biszkopt wyłożyć połowę masy pookładać ptasie mleczko i wylać tężejącą galaretkę
Ciasto z mleczną pianką
Na ptasie mleczko i galaretkę wyłożyć pozostałą część masy i położyć drugi biszkopt wierzch polać polewą