Sposób przygotowania:
Ciasto z mleczną pianką
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Masa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozmieszać żółtka , mąkę ziemniaczaną ,pszenną i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie stygł rozpuścić galaretkę w 1 szklance wrzącej wody i dolać dwie i pół szklanki zimnej wody - wymieszać.Następnie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać zimny budyń.
Przełożenie:
Na jeden biszkopt wyłożyć 1/2 część masy następnie pookładać mleczna pianka w co drugim rzędzie , miedzy mleczna pianka wylać tężejącą galaretkę na to pozostałą część masy i biszkopt wierzch polać polewą
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i każdą wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Masa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozmieszać żółtka , mąkę ziemniaczaną ,pszenną i wlać do gotującego się mleka - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie stygł rozpuścić galaretkę w 1 szklance wrzącej wody i dolać dwie i pół szklanki zimnej wody - wymieszać.Następnie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać zimny budyń.
Przełożenie:
Na jeden biszkopt wyłożyć 1/2 część masy następnie pookładać mleczna pianka w co drugim rzędzie , miedzy mleczna pianka wylać tężejącą galaretkę na to pozostałą część masy i biszkopt wierzch polać polewą
zbysiowa
2milutka
jaNina
Justyna92
Ciesze się ze się podoba :)
marietta