kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

ciasto z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

krem toffi :) jest najpyszniejszy na świecie

ciasto z mlekiem skondensowanym

Składniki:

ciasto z mlekiem skondensowanym

 

  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • puszka skondensowanego mleka

 

Sposób przygotowania:

ciasto z mlekiem skondensowanym
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekaj z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części. Trzy formy wylep ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Ugotować budyń śmietankowy zużywając o 1/3 mleka mniej. Ostudzić. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstaw do garnka z wodą i gotuj 3 godz. Ostudź.Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka