Sposób przygotowania:
Ciasto z morelami na orzechową nutę
Morele pozbawić pestek i pokroić w kosteczkę. Włoskie orzechy przesypać do młynka do kawy i zmielić. Miękkie masło zmiksować z 130g cukru pudru. Do utartego z cukrem masła kolejno dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż do powstania jednolitej masy. Do zmiksowanego z cukrem i jajkami masła przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy włoskie. Wymieszać wszystko ręcznie, za pomocą łyżki. Niedużą foremkę keksówkę wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blaszki wylać trochę surowego jeszcze ciasta, a na nie przełożyć połowę pokrojonych moreli, po czym zalać morele pozostałą częścią ciasta, a na jego wierzch wysypać resztę pokrojonych moreli. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto obsypać cukrem pudrem.