eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Ciasto z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto słodkie z chrupiącymi orzeszkami - coś dla łasuchów i nie tylko...

Ciasto z orzechami

Składniki:

Ciasto z orzechami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 całe jako i 1 żółtko
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa kremowa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1,25 szkl. mleka
  • cukier (wg przepisu na opakowaniu plus 2 łyżki duże)
  • 0,5 kostki masła ( w zapasie mozna mieć całą)
  • rum, whisky lub inny alkohol - niekoniecznie
  • 2-3 krople aromatu rumowego lub migdałowego - niekoniecznie

 

  • Masa orzechowa:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami
ciasto zagniesc ze wszystkich składników. powinno miec jednolitą konsystencję - podobną do ciasta kruchego.
Do nasmarowanej tłuszczem i osypanej mąką lub bułką blaszki wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Zaglądamy zeby nie przypalić i sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.
Wyjąć - ostudzić.

Krem: ugotowac budyń z cukrem - będzie gęsty.Ostudzić.
Przy pomocy miksera zrobić krem: do budyniu dodawać stopniowo masło ( lekko schłodzone). Ubijać do momentu aż krem będzie beżowy a w smaku nie bedzie wyraźnie czuć przewagi budyniu ani masła. Dodać kilka kropel aromatu oraz alkoholu (3 łyżki). Wymieszać. Ostawić do lodówki.

Masa orzechowa:
Orzechy zmielić lub rozdrobnić w inny sposób - ale tak żeby były też większe kawałki.
W garnku roztopić tłuszcz, dodać pół szklanki cukru i 2 łyżki miodu. Mieszac cały czas, żeby się nie przypaliło i dobrze ze sobą połaczyło. Wrzucić orzechy - prażyć około 3-5 minut.

Na chłodne ciasto wyłożyć krem, na krem schłodzona mase orzechowa. Włozyc na 20 minut do lodówki - zajadać :)