Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechami
ciasto zagniesc ze wszystkich składników. powinno miec jednolitą konsystencję - podobną do ciasta kruchego.
Do nasmarowanej tłuszczem i osypanej mąką lub bułką blaszki wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Zaglądamy zeby nie przypalić i sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.
Wyjąć - ostudzić.
Krem: ugotowac budyń z cukrem - będzie gęsty.Ostudzić.
Przy pomocy miksera zrobić krem: do budyniu dodawać stopniowo masło ( lekko schłodzone). Ubijać do momentu aż krem będzie beżowy a w smaku nie bedzie wyraźnie czuć przewagi budyniu ani masła. Dodać kilka kropel aromatu oraz alkoholu (3 łyżki). Wymieszać. Ostawić do lodówki.
Masa orzechowa:
Orzechy zmielić lub rozdrobnić w inny sposób - ale tak żeby były też większe kawałki.
W garnku roztopić tłuszcz, dodać pół szklanki cukru i 2 łyżki miodu. Mieszac cały czas, żeby się nie przypaliło i dobrze ze sobą połaczyło. Wrzucić orzechy - prażyć około 3-5 minut.
Na chłodne ciasto wyłożyć krem, na krem schłodzona mase orzechowa. Włozyc na 20 minut do lodówki - zajadać :)
Do nasmarowanej tłuszczem i osypanej mąką lub bułką blaszki wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Zaglądamy zeby nie przypalić i sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.
Wyjąć - ostudzić.
Krem: ugotowac budyń z cukrem - będzie gęsty.Ostudzić.
Przy pomocy miksera zrobić krem: do budyniu dodawać stopniowo masło ( lekko schłodzone). Ubijać do momentu aż krem będzie beżowy a w smaku nie bedzie wyraźnie czuć przewagi budyniu ani masła. Dodać kilka kropel aromatu oraz alkoholu (3 łyżki). Wymieszać. Ostawić do lodówki.
Masa orzechowa:
Orzechy zmielić lub rozdrobnić w inny sposób - ale tak żeby były też większe kawałki.
W garnku roztopić tłuszcz, dodać pół szklanki cukru i 2 łyżki miodu. Mieszac cały czas, żeby się nie przypaliło i dobrze ze sobą połaczyło. Wrzucić orzechy - prażyć około 3-5 minut.
Na chłodne ciasto wyłożyć krem, na krem schłodzona mase orzechowa. Włozyc na 20 minut do lodówki - zajadać :)