Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechami- pycha
Należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Przy pomocy dziadka do orzechów rozdrobnić orzechy. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier, śmietanę kwaśną, żółtka oddzielić od białek i dodać same żółtka. Zagnieść ciasto o gładkiej, lśniącej, sprężystej i jednolitej konsystencji. Zawinąć ciasto w folię aluminiową. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia na około 1- 3 godzinę. Wyjąć ciasto i podzielić na dwie równe części. Wyłożyć obie części do dwóch blaszek o wymiarach 25x36 cm. wyścielonych papierem do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz z cukrem pudrem i na jedną część ciasta wyłożyć ubitą pianę z białek i piec w temp około 180 stopni C przez około 40 minut. Wyjąć obie blaszki i ostudzić. Obie części ciasta z dwóch blaszek wysmarować dżemem truskawkowym ( z jednej strony). Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi stronę wysmarowaną dżemem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy masę gotową do karpatki. Kładziemy jedną część ciasta na górze powinien być dżem i orzechy, następnie smarujemy ciasto masą i przykrywamy drugą częścią ciasta( drugim plackiem posmarowanym również dżemem i posypanym orzechami od spodu, z wierzchu powinna być piana z białek). Na wierzch można wykonać wzory z polewy czekoladowej.