ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ciasto z papierówkami i rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Papierówki i rabarbar zapieczone pod ciastem i sosem karmelowym.

Ciasto z papierówkami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z papierówkami i rabarbarem

 

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 7 papierówek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • na sos karmelowy:
  • 50 g miodu
  • 100 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z papierówkami i rabarbarem
jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Rabarbar obieramy i także kroimy na kawałki. owoce układamy w naczyniu żaroodpornym ( u mnie o wymiarach 20x30x6 cm). Jajka ubijamy na pianę i dodajemy cukier, ubijamy do czasu aż piana będzie dosyć gęsta. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją do jajek wraz z proszkiem do pieczenia, dolewamy mleko a także roztpione wcześniej masło. Miksujemy aż powstanie jednolita masa, którą następnie wylewamy na owoce na całej powierzchni. Na koniec przygotowujemy sos karmelowy: w garnuszku z 120 ml wody, dodajemy cukier oraz miód. podgrzewamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy mieszając. Sos wylewamy na wierzch ciasta na całą jego powierzchnię. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego :)
Ciasto z papierówkami i rabarbarem
owoce układamy na dnie naczynia żaroodpornego
Ciasto z papierówkami i rabarbarem
ciasto wylewamy na owoce na całej powierzchni
Ciasto z papierówkami i rabarbarem
na wierzch wylewamy sos karmelowy...i do piekarnika
Ciasto z papierówkami i rabarbarem
gotowe ciasto po upieczeniu...pychotka :)

Tagi:

jajko sosy jajka