edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto z pianką i malinami

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Delikatne, pyszne, rozpływające się w ustach – upiekłam na podstawie przepisu znalezionego w necie i gorąco polecam.

Ciasto z pianką i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z pianką i malinami

 

  • Proporcje na blachę o wymiarach 28x23 cm
  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • PIANKA:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • pół szklanki oleju – u mnie rzepakowy
  • 0,5 kg świeżych malin (jeśli owoce są mrożone, nie należy ich wcześniej rozmrażać)

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką i malinami
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam masło i dokładnie je posiekałam z mąką. Dodałam cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Najpierw wymieszałam łyżką, a następnie szybko zagniotłam dłonią ciasto tak, żeby tylko połączyły się składniki. Ciasto podzieliłam na dwie nierówne części (ok. 40% i 60%), każdą z nich osobno zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki. Ciasto powinno całkiem zamarznąć, więc najlepiej jest przygotować je co najmniej kilka godzin wcześniej. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Większą część ciasta starłam do blachy na tarce o dużych oczkach. Wiórki rozgarnęłam równomiernie na dnie i delikatnie przygniotłam ręką. Piekłam 17-18 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Białka ubiłam na bardzo sztywną pianę, następnie porcjami dodałam cukier z cukrem wanilinowym bez przerwy ubijając na najwyższych obrotach. Zmniejszyłam obroty na minimum, delikatnie dodałam proszek budyniowy i miksowałam aż się „wchłonął” w pianę. Na koniec, cały czas miksując, wlałam strumieniem olej (olej ma się tylko wmieszać w pianę). Na spód wyłożyłam ubitą masę, wyrównałam, a na jej powierzchni rozłożyłam maliny – otworkami po szypułkach do góry, lekko je w nią wciskając. Na owoce starłam pozostały, mniejszy kawałek ciasta. Natychmiast wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Przez 20 minut piekłam w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem, a kiedy uznałam, że ciasto za szybko się przypieka, zmniejszyłam temperaturę do 155-160 stopni i dopiekałam jeszcze 25 minut. Po całkowitym wystygnięciu posypałam wierzch ciasta cukrem pudrem.
Ciasto z pianką i malinami
Większą część ciasta starłam do blachy i upiekłam.
Ciasto z pianką i malinami
Z podanych składników ubiłam gęstą pianę.
Ciasto z pianką i malinami
Na masie białkowej rozłożyłam maliny otworkami do góry.
Ciasto z pianką i malinami
Pozostałe ciasto starłam na owoce i ponownie wstawiłam blachę do piekarnika.