bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto z ptasim mleczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, jest smaczne i szybko znika ze stołu. Często robię to ciasto na imieniny.

Ciasto z ptasim mleczkiem

Składniki:

Ciasto z ptasim mleczkiem

 

  • Biszkopt ciemny:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 op.ptasiego mleczka o smaku waniliowym

 

  • 3 galaretki pomarańczowe

 

  • Kolorowa posypka

 

  • Polewa czekoladowa:

 

 

  • 6 łyżek cukru pudru

 

 

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto z ptasim mleczkiem
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj. Przełóż do dużej blaszki (35x40cm.) i piecz ok.30-40 min.

Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół.1 szklankę mleka odlej i rozmieszaj w nim obydwie mąki i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj budyń, wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.3 galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na krem poukładaj ptasie mleczko tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka, zapobiegnie to spłynięcia galaretki, pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę wyłóż pozostały krem, przykryj pozostałym biszkoptem.

Zagotuj cukier puder, mleko i kakao. Gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj masło i olej, dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewę wylej na ciasto.

Posyp posypką kolorową. Ciasto wstaw do lodówki.