Sposób przygotowania:
Ciasto z ptasim mleczkiem
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj. Przełóż do dużej blaszki (35x40cm.) i piecz ok.30-40 min.
Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół.1 szklankę mleka odlej i rozmieszaj w nim obydwie mąki i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj budyń, wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.3 galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na krem poukładaj ptasie mleczko tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka, zapobiegnie to spłynięcia galaretki, pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę wyłóż pozostały krem, przykryj pozostałym biszkoptem.
Zagotuj cukier puder, mleko i kakao. Gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj masło i olej, dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewę wylej na ciasto.
Posyp posypką kolorową. Ciasto wstaw do lodówki.
Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół.1 szklankę mleka odlej i rozmieszaj w nim obydwie mąki i żółtka ,a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj budyń, wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.3 galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na krem poukładaj ptasie mleczko tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka, zapobiegnie to spłynięcia galaretki, pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę wyłóż pozostały krem, przykryj pozostałym biszkoptem.
Zagotuj cukier puder, mleko i kakao. Gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj masło i olej, dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewę wylej na ciasto.
Posyp posypką kolorową. Ciasto wstaw do lodówki.