Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto "Rajski ptak"

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Rajski ptak to sernik na zimno w biszkopcie z masą kokosową i ptasim mleczkiem. Bajeczny kolor to zasługa niebieskiej i szafirowej galaretki.

Ciasto "Rajski ptak" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Rajski ptak"

 

 

  • MASA SEROWA:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

 

  • MASA KOKOSOWA:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 op. ptasiego mleczka o smaku kokosowym

Sposób przygotowania:

Ciasto "Rajski ptak"
BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół. Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową. Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.

MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w ok 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Smacznego!
Ciasto "Rajski ptak"
Biszkopt wystudzić w formie, a następnie przekroić na pół.
Ciasto "Rajski ptak"
Galaretkę szafirową rozpuść i połączyć z twarogiem.
Ciasto "Rajski ptak"
Na masie sernikowej ułożyć w rzędach ptasie mleczko.
Ciasto "Rajski ptak"
Na końcu do masy kokosowej dodać rozpuszczoną żelatynę.