Sposób przygotowania:
Ciasto "Rajski ptak"
BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół. Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową. Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w ok 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Smacznego!
MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w ok 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Smacznego!
2milutka
Alex_M
edytaha
zbysiowa
Mniam1
marietta
misia5
Mniam1