SUPERPRZEPIS

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)

  • 4
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)

Co prawda na ciasto należy poświęcić odrobinę czasu, ale efekt wizualny i smakowy wszystko nam wynagrodzi.

Składniki:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 200 g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego)
  • 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa

Polewa:

  • 50 g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami)
  • 4 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)

Biszkopt:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)
(Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masę przełożyć do formy (u mnie 15x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.

Krem:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)
Budyń przed dodaniem do masła ma być całkowicie ostudzony.

Żółtka dokładnie wymieszać z mąką i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i wiórek.

Do garnuszka dodać masę żółtkową i ciągle mieszając - zagotować.
Gęstą całość pozostawić do ostudzenia.

Zmiksowane do białości masło połączyć (po łyżce) z zimnym budyniem.

Galaretka:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)
Najlepiej, aby galaretka była w czerwonym kolorze.

Galaretkę należy rozmieszać w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.

Całość:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)
Należy uwazyć, aby warstwy nie połączyły się ze sobą.

Na pierwszej części biszkoptu ułożyć połowę kremu, ułożyć ptasie mleczko (jedno za drugim, 3 rządki) i w między szczeliny wlać lekko tężejącą galaretkę.
Całość lekko schłodzić, posmarować resztą kremu i przykryć drugą częścią ciasta.

Polewa:

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)
Można użyc dowolnej czekolady.

Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką. Posmarować po wierzchu ciasta.