Sposób przygotowania:
Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masę przełożyć do formy (u mnie 15x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części.
Krem:
Żółtka dokładnie wymieszać z mąką i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i wiórek.
Do garnuszka dodać masę żółtkową i ciągle mieszając - zagotować.
Gęstą całość pozostawić do ostudzenia.
Zmiksowane do białości masło połączyć (po łyżce) z zimnym budyniem.
Galaretka:
Galaretkę należy rozmieszać w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.
Całość:
Na pierwszej części biszkoptu ułożyć połowę kremu, ułożyć ptasie mleczko (jedno za drugim, 3 rządki) i w między szczeliny wlać lekko tężejącą galaretkę.
Całość lekko schłodzić, posmarować resztą kremu i przykryć drugą częścią ciasta.
Polewa:
Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką. Posmarować po wierzchu ciasta.
gosiapiotrek23
marietta
Di bloguje
Jedzonko5656