Sposób przygotowania:
Hawajskie ciasto z ptasim mleczkiem i ananasem
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenie, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa I: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, ostudzić. Ostudzoną powoli przelać do śmietany, mieszając. Dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Biszkopt wysmarować niewielką ilością masy I, na masę poukładać w szachownicę Ptasie Mleczko. Pozostałą masą wypełnić luki pomiędzy czekoladkami. Schłodzić. 3.Masa II: Syrop i wodę zagotować, dodać do nich sypkie galaretki i dobrze wymieszać do ich ostudzenia. Pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywną, powoli dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Masę II wyłożyć na masę pierwszą, schłodzić. 4.Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Szczypta Słodyczy (troszkę go zmodyfikowałam).
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Szczypta Słodyczy (troszkę go zmodyfikowałam).