Sposób przygotowania:
Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, kakao, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Ciasto z orzechami:
Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy. Wsypujemy pokrojone orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach w foremce 25/36.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy kawę, mieszamy żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujemy krem. Studzimy go i ucieramy z masłem.
Przełożenie:
Ciasto - masa - tężejąca galaretka wymieszana z ptasim mleczkiem pokrojonym w kostkę - masa - ciasto z orzechami
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, kakao, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Ciasto z orzechami:
Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy. Wsypujemy pokrojone orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach w foremce 25/36.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy kawę, mieszamy żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujemy krem. Studzimy go i ucieramy z masłem.
Przełożenie:
Ciasto - masa - tężejąca galaretka wymieszana z ptasim mleczkiem pokrojonym w kostkę - masa - ciasto z orzechami