Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkamiETAP 1:
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, 2 cukry migdałowe, proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbić żółtka, wkroić zimne masło, wlać zimną śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę owinąć folią i schować na kilka godzin do zamrażalki.
Po tym czasie połowę ciasta zetrzeć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszać z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlać na gotujące się mleko. Budyń gotować mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyć na ciasto. Na budyniu poukładać jabłka i rabarbar na przemian i posypać 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta zetrzeć resztę ciasta. Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.