WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto o smaku migdałowym z budyniem waniliowym rabarbarem i jabłkami. jest pyszne, niezbyt słodkie, idealne do kawy i herbaty.

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

 

  • ok. 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. cukru pudru
  • 2 małe cukry migdałowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1łyżka mąki
  • 5 łyżek cukru do budyniu
  • 650ml mleka
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżki cukru do posypania owoców

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami

ETAP 1:

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, 2 cukry migdałowe, proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbić żółtka, wkroić zimne masło, wlać zimną śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę owinąć folią i schować na kilka godzin do zamrażalki.

Po tym czasie połowę ciasta zetrzeć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszać z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlać na gotujące się mleko. Budyń gotować mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyć na ciasto. Na budyniu poukładać jabłka i rabarbar na przemian i posypać 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta zetrzeć resztę ciasta. Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Ciasto z rabarbarem i jabłkami wystudzone i oprószone cukrem pudrem
Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Ciasto kruche po przygotowaniu przed wstawieniem do piekarnika
Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Jabłka i rabarbar posypane cukrem ułożone na budyniu
Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami
Gorący budyń waniliowy wyłożony na starte ciasto.