goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest pysznie kwaskowate

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie

 

  • kruche ciasto:
  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • śmietana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 1 kostka
  • jaja 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki

 

  • budyń waniliowy 2 opakowania
  • mleko 3 szklanki
  • cukier 3-4 łyżek
  • rabarbar 60 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Do mąki dodajemy drobno pokrojone masło, jaja, żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto ciekamy, następnie szybko zagniatamy. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia w pozostałe zawijamy w folię przekładamy na około 30-40 minut do zamrażalnika. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w plasterki i przekładamy na ciasto. Budyń gotujemy na mleku (dodajemy 3-4 łyżki cukru). Gorący budyń przekładamy na rabarbar. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasta z zamrażalnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta możemy posypań cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Do mąki dodajemy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Ciasto przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Rabarbar oczyszczamy i kroimy go w plasterki
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach