Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto z ryżem preparowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto z ryżem preparowanym

Ciasto z ryżem preparowanym

Składniki:

Ciasto z ryżem preparowanym

 

  • 4 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g mąki
  • 4 łyżki letniej wody
  • MASA:
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • jedno żółtko
  • 200 g margaryny
  • PONADTO :
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 2 gotowe polewy czekoladowe
  • 3 paczki herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto z ryżem preparowanym
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, oraz budyń. Mieszamy ze sobą sypkie produkty. W oddzielnej misce ubijamy białka z połową cukru. Żółtka wraz z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, letnią wodą ucieramy na bardzo kremowo. Dwie łyżki masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Na ubite żółtka przesiewamy nasze mąki, na mąki wykładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy wszystkie te składniki w jedną stronę. Pod koniec dodajemy ostudzone masło- mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy ok 30 minut.

MASA: 2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz margarynę i zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń wraz z jednym żółtkiem, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną dokładnie aby nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy do budyniu ryż i miksujemy mikserem w celu dokładnego połączenia się składników. Naszą masę wykładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową i odstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

Tagi:

ryż