Sposób przygotowania:
Ciasto z serem-banica
Przygotowanie:
Zagnieść dość twarde ciasto,podzielić na małe kawałki,formując bułeczki,położyć w ciepłym miejscu na 20-30 minut posmarowane olejem,po czym rozciągnąć palcami na cienkie płaty,tak jak na strucel.
Bryndzę wymoczyć w zimnej wodzie,wypłukać z niej sól i rozetrzeć,dodać do niej całe jajka i mleko,wymieszać.Masło stopić.
Dużą okrągłą formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą i układać warstwę ciasta polaną nierównomiernie roztopionym masłem,warstwę nierównomiernie rozłożonej pasty z bryndzy,przekładać tak kilka razy.Ostatnią warstwę ciasta polać jajkiem rozbitym z masłem i mlekiem.
Upiec,posypać cukrem pudrem,pokrajać na kawałki.
Zagnieść dość twarde ciasto,podzielić na małe kawałki,formując bułeczki,położyć w ciepłym miejscu na 20-30 minut posmarowane olejem,po czym rozciągnąć palcami na cienkie płaty,tak jak na strucel.
Bryndzę wymoczyć w zimnej wodzie,wypłukać z niej sól i rozetrzeć,dodać do niej całe jajka i mleko,wymieszać.Masło stopić.
Dużą okrągłą formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą i układać warstwę ciasta polaną nierównomiernie roztopionym masłem,warstwę nierównomiernie rozłożonej pasty z bryndzy,przekładać tak kilka razy.Ostatnią warstwę ciasta polać jajkiem rozbitym z masłem i mlekiem.
Upiec,posypać cukrem pudrem,pokrajać na kawałki.