jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto niedzielne doskonałe do kawy

Ciasto z wiśniami

Składniki:

Ciasto z wiśniami

 

  • 68 dag wiśni
  • 45 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 4 jajka 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń wanilkiowy w proszku
  • 1/5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 litra soku wiśniowego
  • 2 galaretki słodzone czerwone, tortowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami
Wiśnie wydrelować, odcedzić i pozostawić sok. Zmieszać 20 dag tłuszczu i 15 dag cukru. Dodawać jajka ciagle mieszając. Dosypywać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć całość na gładką masę o konsystencji twarogowego ciasta. Formę do pieczenia natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć formę ciastem i powsadzać wiśnie. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku 200 stop. C, przez około 20 minut. Zamieszać budyń z niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń i zamieszać z resztą cukru. Przygotowaną masą rozsmarować na cieście i pozostawić do ochłodzenia na około 1 godzinę. Wymieszać odcedzone wiśnie z pozostałym sokiem, dodać galaretkę tortową. Zagotować mieszając, pozostawić na chwilę, aby ostygły, a następnie posmarować krem. Pozostawić na około 20 minut do ostygnięcia.

Tagi:

jajko jajka