Sposób przygotowania:
Ciasto z zapiekaną śmietaną
Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy żóltka, cały czas ucierając. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i aromat śmietankowy. Całośc miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa: białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami śmietanę, budyń śmietankowy oraz wiórki kokosowe, chwilę miksujemy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy ostrożnie pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto w blaszce. Do reszty pozostałego ciasta dodajemy odrobinę mąki i rwiąc palcami ciasto na kawałki, układamy je na masie śmietanowej. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 55 minut.
Masa: białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami śmietanę, budyń śmietankowy oraz wiórki kokosowe, chwilę miksujemy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy ostrożnie pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto w blaszce. Do reszty pozostałego ciasta dodajemy odrobinę mąki i rwiąc palcami ciasto na kawałki, układamy je na masie śmietanowej. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 55 minut.
yola