madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z zapiekaną śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis znajdujący się w gazetce "Babeczka" nr 09/229/2011. Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam.

Ciasto z zapiekaną śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z zapiekaną śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 margaryna
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • odrobina aromatu śmietankowego
  • Masa:
  • 3 opakowania śmietany 18% (po 400 g każde)
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z zapiekaną śmietaną
Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy żóltka, cały czas ucierając. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i aromat śmietankowy. Całośc miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa: białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami śmietanę, budyń śmietankowy oraz wiórki kokosowe, chwilę miksujemy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy ostrożnie pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto w blaszce. Do reszty pozostałego ciasta dodajemy odrobinę mąki i rwiąc palcami ciasto na kawałki, układamy je na masie śmietanowej. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 55 minut.
Ciasto z zapiekaną śmietaną
Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch.
Ciasto z zapiekaną śmietaną
Dodajemy żóltka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
Ciasto z zapiekaną śmietaną
Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto z zapiekaną śmietaną
Na ciasto wykładamy masę śmietanową, a na wierzch resztę ciasta rwiąc je palcami.

Tagi:

ciasto