SUPERPRZEPIS

Sernik ze śliwkami i kruszonką

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Sernik ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Pyszny sernik ze śliwkami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto dla prawdziwych łasuchów.

Składniki:

Sernik ze śliwkami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • ½ kg sera białego
  • 5 dag margaryny
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 30 dag śliwek

 

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami i kruszonką
Ciasto: Mąkę połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22cm. Masa serowa: Margarynę utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj zmielony ser oraz budyń. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto na tortownicy. Śliwki przekrój na pół. Usuń pestki. Owoce ułóż na cieście. Kruszonka: Z masła, mąki oraz cukru zagnieć kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Piecz około 55 minut w temperaturze 170 stopni.
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Ciasto: Mąkę połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22cm.
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Masa serowa: Margarynę utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj zmielony ser oraz budyń. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto na tortownicy.
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Śliwki przekrój na pół. Usuń pestki. Owoce ułóż na cieście.
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Kruszonka: Z masła, mąki oraz cukru zagnieć kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Piecz około 55 minut w temperaturze 170 stopni.