Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciastoz rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kwaskowaty smak rabarbaru i chrupiące orzechy laskowe to bardzo smakowite połączenie.

Ciastoz rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastoz rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastoz rabarbarem
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.Masło utrzeć z solą, żółtkami, winiakiem i melasą na pienistą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami, połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Białka na polewę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać sól. Porcjami dodawać melasę i dalej ubijać. Następnie wymieszać orzechy i dodać do białek. Masę równomiernie rozłożyć na ciecie. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar. Piec w temperaturze 175 stopni C, przez 45 – 50 min. Po upieczeniu zostawić jeszcze 10 min w formie, potem wyjąć na kratkę kuchenną. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Ciastoz rabarbarem
Etap 1
Ciastoz rabarbarem
Etap 2