Sposób przygotowania:
Ciastoz rabarbarem
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki.Masło utrzeć z solą, żółtkami, winiakiem i melasą na pienistą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami, połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Białka na polewę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać sól. Porcjami dodawać melasę i dalej ubijać. Następnie wymieszać orzechy i dodać do białek. Masę równomiernie rozłożyć na ciecie. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar. Piec w temperaturze 175 stopni C, przez 45 – 50 min. Po upieczeniu zostawić jeszcze 10 min w formie, potem wyjąć na kratkę kuchenną. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
dominik123
misia14