gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciecierzyca na gęsto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Muszę się przyznać ze pierwszy raz jadłam ciecierzycę. Danie było naprawdę pyszne i od razu juz kupiłam 2 paczki i będę coś robić.

Ciecierzyca na gęsto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca na gęsto

 

  • 40 dkg ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2-3 kawałki kiełbasy
  • 2 plastry boczku
  • 1 papryka czerwona
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 330 ml soku pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca na gęsto
Ciecierzycę płuczemy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc .Następnie odlewamy wodę wlewamy nową i gotujemy w lekko osolonej około 60 minut odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony boczek chwilę podsmażamy dodajemy pokrojoną cebulę smażymy . Do cebuli dodajemy kiełbasę podsmażamy.Jak kiełbasa będzie podsmażona dodajemy paprykę,pomidory ,doprawiamy Na koniec dodajemy odsączoną ciecierzycę mieszamy . Podajemy na ciepło najlepiej z pieczywem. Takie danie można podać na obiad albo ciepłą kolację. POLECAM. .
Ciecierzyca na gęsto
Ciecierzycę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ciecierzyca na gęsto
do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę
Ciecierzyca na gęsto
Do kiełbasy dodajemy pokrojoną paprykę.
Ciecierzyca na gęsto
Na patelnię dodajemy odsączoną ugotowaną ciecierzycę.