Ciecierzyca z papryką (Indie)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości,

Ciecierzyca z papryką (Indie)

Składniki:

Ciecierzyca z papryką (Indie)

 

  • 25 dag ciecierzycy
  • 2 zielone papryki
  • 3 pomidory
  • kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • troszeczkę swieżego lub sproszkowanego chili
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku indyjskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca z papryką (Indie)
Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania. paprykę umyć i drobno pokroić. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć krótko  przyprawy: kminek, kurkumę, posiekany imbir, chili. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu ok 3 min, ciągle mieszając. Wrzucić ciecierzycę i smażyć kilka minut aż papryka będzie miękka. Trzeba uważać aby przyprawy się nie przypaliły. Pod koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Do potrawy można dodać jeszcze 2-3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy, posolić do smaku. Potrawę gotować jeszcze 3 min.