Sposób przygotowania:
Cielęca karkówka pieczona z ziemniakami i jabłkami
Mięso dokładnie my jemy, osuszamy, nacieramy oliwą z wszystkich stron. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy równomiernie łyżeczką suszonego tymianku, Układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do ok. 170°C i pieczemy przez półgodziny. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy je solą i pieprzem. Układamy wokół cielęciny i pieczemy razem z mięsem kolejne 45 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w możliwie dużą kostkę. Układamy wokół mięsa, mieszając jabłka z ziemniakami. Całość pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną.