tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Cielęce frykando

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na cielęce frykando.

Cielęce frykando

Składniki:

Cielęce frykando

 

  • 60 dkg sznyclówki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • listek laurowy
  • 3 dkg słoniny ze skórką pokrojonej w paski
  • 6 dkg słoniny pokrojonej w paski do szpikowania
  • 10 dkg małych cebulek
  • 20 dkg młodych marchewek pokrojonych w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Cielęce frykando
Mięso naszpikować słonią, przyprawić solą i pieprzem. Dno rondla wyłożyć paskami słoniny ze skórką, cebulą, marchwią i pietruszką w plasterkach, dodać listek laurowy. Na tym połozyć mięso, nałozyć na rondel pokrywkę i na małym ogniu dusić. Po 15 minutach dolać 4 łyżki wody, albo białego wina i podgrzewać ,a by odparowała do połowy. Dolać pół szklanki gorącej wody, zagotować nałożyć pokrywę i wstawić do gorącego piekarnika. gdy mięso będzie miękkie , wyłozyć je na półmisek. Do rondla dolać kilka łyżek gorącej wody, zagotować i przez cedzak sosem tym polać mięso.