Cielęcina na ostro 2

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W garnku rozgrzać

Cielęcina na ostro 2

Składniki:

Cielęcina na ostro 2

 

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 5 pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 strączki średnioostrej papryki (kolor nieistotny)
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól

Sposób przygotowania:

Cielęcina na ostro 2
Cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć krótko mięso na ostrym ogniu, aby straciło surowy wygląd, tuż przed końcem smażenia dodać masło. Na moment zdjąć z ognia, odczekać, aż przestanie skwierczeć. Dodać mieloną paprykę - dokładnie wymieszać ją z tłuszczem. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę (jeśli były surowe, to przedtem należy je sparzyć i obrać ze skórki), drobno posiekaną cebulę, oregano, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone strączki ostrej papryki, 2 łyżeczki soli. Postawić na ogniu i dusić około 10 minut. Wlać wino, dusić, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęścić kilkoma łyżeczkami tartej bułki, zagotować. Doprawić do smaku solą.