beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Cielęcina w sosie pieczarkowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa,smaczne dania mięsne

Cielęcina w sosie pieczarkowo-paprykowym

Składniki:

Cielęcina w sosie pieczarkowo-paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie pieczarkowo-paprykowym
Mięso umyć i  oczyścić ze ścięgien i  błon, następnie osuszyć i  pokrajać w  drobną kostkę. Umieścić na patelni beztłuszczowej, zrumienić na małym ogniu, po czym do smaku dodać sól , pieprz i  zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem, dolewając jeśli trzeba odrobinę gotowanej wody. Paprykę umyć i  oczyścić z  nasion, po czym pokroić w  cienkie paseczki. Pieczarki umyć, oczyścić i  poszatkować. Obrać cebulę, umyć i  poszatkować. Wszystkie te drobno pokrojone składniki dodać do gotującego się mięsa wciąż dusząc pod przykryciem, aż do zmięknięcia mięsa. Wówczas wlać przecier pomidorowy i  dodać listki laurowe. Dusić do odparowania 30% płynu, po czym połączyć z  osobno ugotowanym groszkiem. Przyprawić do smaku pieprzem i  solą. Tak przygotowaną potrawę umieścić na półmisku lub salaterce podając z  gotowanymi ziemniakami lub papką z  ziemniaków, a  do tego z  surówką lub fasolką szparagową.