Sposób przygotowania:
Cielęcina z orzechami
Cielęcinę podsmażyć na tłuszczu w rondlu, dodać marchew i cebulę w plasterkach, podrumienić, polać winem , przyprawić solą i pieprzem oraz dodać szczyptę papryki i dusić pod pokrywką na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękki, wyjąć je z rondla, ostudzić i pokroić na cienkie plastry. Orzechy sparzyć , obrać z naskórka i zemleć, dodać 2 łyżki śmietanki , wymieszać, przyprawić sola i pieprzem. 3/4 tej masy użyć do posmarowania plasterków cielęciny, plasterki ułożyć na półmisku. Sos z rondla przetrzeć przez sitko, zgniatając marchew i cebulę, dodać resztę masy orzechowej i śmietanki, podgrzać do około 4 minut i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać plastry cielęciny na półmisku. Półmisek wstawić do piekarnika na 5 minut.