beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Cielęcina z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania miesne

Cielęcina z pieczarkami

Składniki:

Cielęcina z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina z pieczarkami
Mięso umyć, pokrajać, włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować na wolnym ogniu przez ok. pół godz. Dodać obrane, oczyszczone warzywa i gotować do uzyskania miękkości. Oczyścić i poszatkować pieczarki, po czym lekko zarumienić je na maśle, oprószyć mąką, wymieszać, dodać łyżkę wywaru cielęcego i dusić na wolnym ogniu przez ok. 20 min. skrapiając rosołem. Do pieczarek włożyć mięso dolewając wywar. Całość wymieszać i gotować kilka minut, po czym odstawić, wlać śmietanę, doprawić solą i dodać drobno posiekaną zieleninę. Tak przygotowane mięso podawać z ziemniakami puree, fasolką szparagową lub groszkiem oraz surówką z czerwonej kapusty.

Tagi:

danie mięso